10 Mayıs 2008 Cumartesi

İslamiyet Gözüyle : NAZAR

İslamiyet Gözüyle

NAZAR

Kur'an-i Kerim'de Hz. Yusuf Aleyhisselam'in kissasi anlatilirken Hz. Yakup Aleyhisselam'in ogullarini [Zira onlar, cok guzel fiziki yapiya sahip idiler.] Misir'a gonderdigi vakit onlarin sehre girmeleri hakkinda onlara soyle tavsiyede bulundugu zikredilmektedir:

"(Yakup) dedi: Ogullarim! (Sehre) hepiniz bir kapidan girmeyin.Ayri ayri kapilardan girin (ki size nazar degmesin.) Yine de Allah'in takdir ettigi bir seyi ben sizden gideremem. Hukum ancak Allah'indir.Ben ona guvenip dayandim.Tevekkul edenler de yalniz ona guvenip dayanmalidirlar." (Yusuf, 12/67)

Yuce Allah (c.c.), kulu ve Resulu Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimize hitaben soyle buyurmaktadir:

"Dogrusu inkar edenler, Kur'an'i duyduklari vakit (sana olan dusmanliklarindan dolayi) neredeyse gozleri ile seni yere sereceklerdi! Hala da (senin icin): Mutlaka o, delidir! diyorlar.Halbuki Kur'an, butun alemler icin bir ogutten baska bir sey degildir."

(Kalem, 68/51-52)

Yuce Allah (c.c.) soyle buyurmaktadir:

"Onlar ise, Allah'in izni olmaksizin kimseye bir zarar veremezler." (Bakara. 2/102.)

Resul-i Ekrem Efendimiz, cok sevdigi torunlari Hasan ve Huseyin (r.a.)'e, nazar degmesin diye dua okurlarmis. Bu duayi su sekilde tesbit etmis bulunmaktayiz:

"Her turlu seytandan, zararli seylerden ve kem gozlerden butun kelimeleri yuzu hurmetine Allah'a siginirim."

Resulullah (s.a.v.) Efendimiz nazar olayinin, yasanan bir gercek oldugunu dile getirmis ve soyle buyurmustur:

"Gozdegmesi hak ve gercektir." (Muslim. Abdullah b. Abbas (r.a.)'dan rivayet etmistir.)

Ebu Umame (r.a.)'dan rivayete gore, Amir b. Rebia, Sehl b. Huneyf e ugramisti.

Amir b. Rebia dedi ki: "Bugunku gibi parlak bir cilt gormedim." Bunun uzerine Sehl b. Huneyf in durumu degisti. Cok gecmeden sar'a nobetine tutuldu. Bayilip yere dustu.

Bunun uzerine Peygamber Efendimiz sav. Boyle gipta edilecek durumlarda "Masallah- Allah mubarek eylesin" denmesini buyurmustur.

Nazara karsi alinabilecek tedbirler:

Sabah ve aksam koruyucu dua, evrad ve zikirlere devam edilmelidir. Onlari okuyan kimseyi Allah (c.c.) nazardan muhafaza buyurur.Okunacak sure ve dualar coktur.Bazilari sunlardir : Fatiha Suresi, Ayetu'l-Kursi, Felak Suresi, Nas Suresi

Bu dua ve surelerin haricinde nazar degmesinden korunma yollarindan biri de, diger insanlarda bulunmayan guzelliklerini teshir edilmemesi veya bu guzelliklerin goze direkt olarak carpmasini engelleyecek bir engel koyulmasidir.

Bunlardan en onemlisi: "Masallah" yazisini yazarak bu guzelligin Allah'tan oldugunu yaziyla belirtmek ve bir guzelligi goren kisiye,"Allah ne guzel yaratmis" diyerek bu guzelligin direkt kaynagini soyleyerek dikkatleri Allah'in yaratma sanatina cekmektir.

Turk halkimizin yaptigi gibi nazar boncugu kullanmak da, nazara bir onlemdir. Nazar boncugu biraz da olsa dikkatleri kendi uzerine cektiginden dolayi nazar olmasini bir manada Allah'in izniyle engelleyebilir.Lakin buradaki amac Allah'in kitabinda dedigi gibi ve hadislerde isaret edildigi gibi guzelligi direkt olarak vurmamak ve bundan korunmak icin Allah'a siginmaktir.Nazar, nazar boncugu takildi diye engellenmez.Nazar boncugu, masallah gibi onlemler ancak Allah'in izniyle kabul edilebilir.Yoksa Allah dusunulmeden bu gibi onlemler putlastirilmamalidir!

Nasil ki, hirsizlik olmasin diye evinizin kapisini kilitlersiniz ve dondugunuzde mallarinizi yerli yerinde gorursunuz; iste o zaman "Ben ustume dusen gorevi yaptim, tedbirimi aldim ve Allah da evimi korudu" dersiniz.Ne zaman ki:"Kilit mallarimi korudu" seklinde bir bilinc olusursa o zaman "sirk" yapilmis olur.Aynen buradaki gibi nazari onleyen nazar boncugu degil, Allah'a siginip ondan istegimizdir.

Allah guzelliklerimizin devamini nasip eylesin,

Tum güzellikler Allah'tandır.

Maşallah!

Hiç yorum yok: