4 Kasım 2007 Pazar

Kevser Suresi’deki ‘ebter’in anlamı

Dünya çapında başarılarıyla adını duyuran Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, koruyucu tıbbın önemini anlattı, Kevser Suresi-ndeki “soyu kesik” sözüne farklı bir izah getirdi.
Laf hazır teknolojiye ve genleriyle oynanmış “tohum”lara gelmişken, KevserSuresi’ndeki “ebter” sözcüğüne değinmek istiyorum. Sizin bu sözcüğü temelalarak yaptığınız bir çıkarım var. Bunu bizimle de paylaşır mısınız?

Kevser Suresi Kur’an’ın 108 numaralı suresidir. Surenin son ayetinde, “İnneşânieke hüvel’ebter” yani, ‘Asıl soyu kesik olan onlardır’ deniliyor. Bu sözPeygamber efendimizin (s) oğulları öldükten sonra, Yahudiler ve müşrikler kendisine ‘Bu nasıl bir peygamber, soyu kesik peygamber mi olur!’ dedikleri için bir cevap niteliğinde…

İşte ben gerçekten soyu kesik olanları gördüm kendi çalışmalarımda.Özellikle gen teknolojisinin hayatımıza kattığı şeyler hep kısır olan ya dakısırlaştırma özelliğine sahip maddeler. Hepsi ‘ebter’ yani. Bugün, genteknolojisiyle elde edilen ve sofralarda tüketilen domatesin, salatalığın tohumunu alamıyorsunuz. Hepsinin soyu kesik. Genleriyle oynanmış çünkü. Bu sebzeleri tüketenlerin sağlıklarının nasıl etkileneceği de bilinmiyor.

Ama peygamber efendimizin gerçekten çocuğu olmadı? Kastedilen bildiğimiz anlamı değil mi?

Peygamberimizin bir ismi de Mustafa. Saf olan manasında. Kur’an ayetlerinde,“Ya Muhammed biz senin soyunu alemlere üstün kıldık. Sen safsın.”deniliyor.Peygamberimiz, Hz. Adem ile başlayan ve gittikçe saflaşan bir zincirin sonhalkası. En safkan olanı ve doğal olarak da sonuncusu.

Bu sebeple peygamberle her şey biter. Ondan sonra peygamber gelmeyeceği içinde, o halkanın, o soyun bir erkekle yürümesine gerek yoktur. Bu yüzden erkekçocuğu da yoktur o soyun devamını sağlayacak. İşte son ayetteki ‘ebter’kelimesinden yola çıkarak vardığımız sonuç budur.

Surenin öncesinde ne anlatılıyor?

Fesalli lirabbike venhar”, yani “Rabbin için namaz kıl, kurban kes”deniliyor.
Kurbanı kesin” ama dikkat edin elektrikli şok vermeyin. Elektrik şokuyla olmaz. Elekrik şoku damarların geçirgenlik seviyesini (permeabilite)yükselterek, kanda dolaşan idrarın ete geçmesine sebep olur.

Bir sürüde bir koç 4-5 ay sonra aynı kuzuyla ya da ondan doğan bir yavruyla çiftleşir. Bu safkanlaşmayla birlikte sürüde bağışıklık sistemi de zayıflamaya başlar. Eğer yılda bir kere ürünün belli bir bölümünü keserseniz, sürünün bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamış olursunuz. Bu da sürünüzün Allah’ın izniyle bereketlenmesi demektir.

Bu safkanlaşmaktan kaynaklanan bir durum. Mesela Almanların şeyfer cinsiçoban köpekleri vardır. Hepsi 12-13 yaşında felç olur. Poodle köpekleri böyledirler, kör olurlar. Safkan kedi türleri için de geçerlidir. Saf kanzaman içinde tarih sahnesinden silinmeye mahkûmdur. İlk ayetteki ‘ebter’sözcüğünün arkasında yatan nedenlerden bizim bulabildiğimiz bazı cevaplarbunlar. Her şeyin bir vakti zamanı var. Zamanı geldiğinde Allah’ın izniyle her şeyin doğrusunu öğreneceğiz.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=277861

Hiç yorum yok: