4 Ocak 2008 Cuma

Bor madeniyle prostat kanseri tedavisi!!

Bor madeniyle prostat kanseri tedavisi, Üronkoloji Ödülü'ne layık görüldü

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Talha Müezzinoğlu'nun bor madeninin prostat kanserine olumlu etkisi konusunda yaptığı araştırma Uluslararası Klinik Üronkoloji Ödülü'ne layık görüldü. Erkeklerde çok görülen hastalıkların başında gelen prostat kanserinin tedavisiyle ilgili Doç.Dr. Talha Müezzinoğlu'nun yaptığı araştırma dikkat çekti. "Bor madeni prostat bezini küçültebiliyor mu?" sorusundan yola çıkılarak araştırma yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu,

"Bor madenlerinin yoğun olduğu Balıkesir bölgesinde yaşayan insanlarda prostat bezinin küçük olduğunu veya iyi huylu olarak büyüdüğü tespit ettiklerini söyledi. Önce saha çalışması yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bireylerde kanserin etkilerinin ne durumda olduğunu araştırdık. İki yıldır yaptığımız çalışmada Balıkesir bölgesinde yaşayan insanlarda prostat bezinin daha küçük olduğunu belirledik. Çünkü bor madeni bölgede yaşayan insanlara sebze ve meyvelerin yanı sıra su ve diğer yollarla geçiyor. Elde ettiğimiz bulguları laboratuvar ortamına döktük ve deney hayvanlarında prostat kanseriyle bor arasındaki ilişkiyi bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca bor madeninin saha çalışmasında prostat kanserini nasıl etkilediğini bulmak için araştırma çalışması yapmaya devam ediyoruz."

Bor'un prostat kanserini önlediğine dair kesin bir şey söylemelerinin şu aşamada mümkün olmadığını anlatan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak borun olumlu etkilerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu bir ön çalışmadır. Ancak bu tedavi yönteminin ilaç aşamasına gelmesi için uzun yıllar gerekecek. Eğer bu ilaç düzeyinde kullanılacak bir duruma gelirse Türkiye bu konuda öncü ülke olabilir ve kazanç sağlar. Çünkü dünyada bor madenlerinin yüzde 75'i Türkiye'de bulunuyor."

Prostat kanseriyle ilgili bilgi veren Doç.Dr. Talha Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Prostat bezi her erkekte bulunur. ABD'de erkeklerde en çok görülen hastalık budur. Daha çok ilerleyen yaşlarda ortayı çıkan bu hastalık prostat bezinin büyümesi sonucu oluşur. Türkiye'de de erkeklerde en çok görülen hastalıklar arasında yer alan bu kanser türü prostat bezi küçültülerek tedavi edilir. Borun bu büyümeyi önlediği yönünde bulgularımız var. Çalışmalarımız sürüyor. Saha çalışmaları oldukça masraflı. Bu konuda Ulusal Bor Araştırma Merkezi çalışmalarımıza destek verdi."

Hiç yorum yok: