14 Aralık 2008 Pazar

Mevsimsel Uyum Bozukluğu Nedir?

Mevsimsel Uyum Bozukluğu özellikle sonbaharın gelmesi ile başlayan bir rahatsızlıktır. Uzmanlar bunun nedenini soğuk havalarda güneş ışığının azalmasına bağlıyor.

Ayrıca, insanların kış ve sonbahar aylarında evlerinde daha fazla vakit geçirmeleri, sosyal ilişkilerinin azalmasına ve daha çok yalnız kalmalarına neden oluyor. Bu durum mevsimsel değişikliklerin negatif etkilerini ve mevsimsel uyum bozukluğu riskini artırıyor.

Mevsimsel Uyum Bozukluğu özellikle sonbaharın gelmesi ile başlayan bir rahatsızlıktır. Uzmanlar bunun nedenini soğuk havalarda güneş ışığının azalmasına bağlıyor.

Ayrıca, insanların kış ve sonbahar aylarında evlerinde daha fazla vakit geçirmeleri, sosyal ilişkilerinin azalmasına ve daha çok yalnız kalmalarına neden oluyor. Bu durum mevsimsel değişikliklerin negatif etkilerini ve mevsimsel uyum bozukluğunun belirtileri şöyle sıralanabilir:

*Aşırı uyuma veya aşırı yorgunluk hissi.
* Çok fazla yemek yeme ve sonbahar veya kış boyunca çok kilo almak.
* Günlük hayata uyum sağlama güçlüğü.
* Depresyon ve asabiyet.
* Sosyal ilişkilerin azalması ve eğlenceli aktivitelere karşı ilgisizlik.
* İlkbahar ve yazın gelmesiyle birlikte semptomların kaybolması.

 

Uzmanlar, mevsimsel uyum bozukluğu rahatsızlığı hafif düzeyde olan kişilere, semptomları hafifletmek ve güneş ışığından daha fazla yararlanmak için uzun yürüyüşler veya pencere kenarında daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye ediyorlar. Mevsimsel uyum bozukluğundan ciddi bir şekilde etkilenen kişilerin tedavisi ise, ışık tedavisi günde birkaç saat hastaya çok parlak ışık (genellikle özel bir florasan lamba kullanılır) verilmesi psikoterapi, ve antidepresanlar içeriyor.

 

Kaynak: realage.com

Hiç yorum yok: