20 Mayıs 2009 Çarşamba

Sihirli iksir Gözyaşı

 F. BURAK KAREN


Sihirli iksir Gözyaşı


Hissi faktörlerden ötürü ağlayan tek canlı insandır. Gözyaşının beden sağlığı ile birlikte ruhumuzu dinlendiren, bedenin üzerindeki stres yükünü azaltan ve böylece kalp sağlığımızı da koruyan hikmetleri dillerdedir. Hak katında toprağın bağrına, gözyaşlarından daha aziz hiçbir şey damlamamıştır.

Göz yaşlarımız, ruhun penceresi olan ve yalan söylemeyen gözlerimizin, iç dünyamızdan dışa açılan bir dilidir. Gözyaşı ruh inceliğinin şahitleridir. İnce insan, yüzünü gözyaşları ile yıkayan insandır. İçi sızlamayanlar, kirpiği ıslanmayanlar kem talih hoyratlarıdır.

Gözlerin hakikatleri, hakikati duyguları ve öz niyeti dilden lisandan daha net ifade ettikleri şüphesiz bir vakıadır. Kalpten merhametin, yalvarışın, dile getirilişin en müessir,en veciz şeklidir gözyaşı.

Hak Rahmetinin insan gözünde damla damla olmasıdır gözyaşı. Gözyaşı, İsa Nebi’nin nefesi gibi, cansız cesetlere can olma sırrını taşımakta ve âb-ı hayat gibi, ulaştığı her yerde hayatla çağlamaktadır.

Riya ile kirlenmemiş, haşyetle dökülen gözyaşları ilâhî azaba karşı bir sütredir.

Gözyaşı; gönüller iklimine sunulan nimetlerden sadece bir tanesidir. Kalbi yumuşaklara, merhamet dolu olanlara Allah´ın bahşettiği güzel bir nimettir. Hem de bedeli ödenmeyen, ödenemeyecek olan bir nimet.

Gözyaşı; ahirette cehennem alevlerini söndürecek tek ilaçtır.

Gözyaşı; yıldızları tanımaya doğru çıktığımız yolculukta, dünyada üşüyen bedenimizi ve yüreğimizi ısıtabilen bir güç, acizliğimizi ispatlayan bir sevdadır.

Gözyaşı; her türlü şeytanî oyunun büyüsünü bozacak sihirli bir iksirdir.

Gözyaşı; gözler yoluyla gönlün köpüren çağlayanlarıdır.

Gözyaşları, muhabbetin, şefkatin,acının, merhametin, gurbetin, hasretin, yakarışın ve yalvarışın en veciz tezahürüdür.

Gözyaşından daha samimi, daha içten, daha inandırıcı, daha berrak, daha olgun lisan var mıdır acaba? Öyle lisan ki, kelimesiz ve cümlesiz, fakat deruni manalı, pratik, sahibinin meramını en kestirme yoldan anlatan...

Gözyaşı; arzuların, özlemlerin, hareketlerin en azizini, en sıcağını ve hislerin en ateşlisini yansıtır. Gözyaşı sevda ağacının meyvesidir. En tatlı en sade ve en güzel olanı. Aynı zaman da sevda tohumunun yegane can suyudur.

Duyguların sıcak dili ve dışa yansımasının adıdır Gözyaşı.

Merhametin başlangıç noktası, sevdanın hayat kaynağı, kalpleri büyüten, hayatı güzelleştiren huzur iklimidir gözyaşı.

Gözyaşı; yüreğimizdeki kibri, kibirden doğan kötü duyguları, hastalıkları yıkayan, ruhumuzu temizleyen, Yaradan´ın önündeki acizliğimizin şahidi, ispatıdır. Kin ve nefret ateşini söndüren yağmurdur gözyaşı.

Net, yalın, riyasız hiçbir kelime telaffuz etmeden tüm çıplaklığıyla, duyguların ifadesidir gözyaşı.

Heybet, korku, saygı ve sevgi gibi insanı duygulandıran gönül tasını yakan; kalpten sefil arzuları sıyırıp atan, ulvi hislerin çepeçevre ruhu sardığı anın şahadet kanıdır gözyaşı.

Bulut bulut yükselip, Hak rahmetinin eteklerine dudak gezdiren, bu fani âlemin bekaya mazhar pırlantalarıdır gözyaşı.

Dilin, duygunun ve gönlün el ele, yüz yüze birleştiği, iç içe girdiği anın çiçekleşmesi üzerinde jaledir gözyaşı.

Gözyaşı;

Rabbinden rahmettir mümine.

Bir tesellidir anneye. Sevgiliye sığınak.

Mecnundan Leyla’ya kalan hatıra ve Resulden ümmetine merhamet.

Gözlerimizin yaşı dindiği günden beri, göklerin bereket pınarları da bir mânâda kurudu. Artık yağmıyor ilham yağmurları; bitmiyor güller, lâleler; gökten gelen ışıklar aksak ve vakit vakit esen yeller de perişan. Sema sakinleri âh u efgâna susamış, bulutlaşacak rahmet durmuş gözyaşlarından imdat bekliyor.

İman ve mârifet neşvesiyle, aşk u iştiyak şivesiyle, işlerine hata bulaşmış olabileceği endişesiyle ağlamıyor insanımız. Öteler ve akıbet korkusuyla, ufuklarının kararmasıyla ağlayanlar yok artık.

Saltanatları boyunca ağlamayı unutanlar, gamsızlar, dertsizler ve ağlanacak hallerine gülenler, hayatı oyun ve eğlence sanıp ömürlerini gülüp oynamakla geçirenler ağlıyorlar şimdi.

O gözyaşları cehaletimiz için akıyor. Kaybettiğimiz değerlerden habersizliğimize yanıyoruz. Kusurdan bir heykel haline gelmiş mahiyetimize, duygularımızın dumura uğrayışına ve hoyratlaşan gönlümüze ağlıyoruz. Fakat bu gözyaşları bilinçsizce ve anlamsız.

Daldan kopan bir meyve gibi yalnız düşüşümüze, ayaklar altında ezilişimize, rahmetten cüda kalışımıza ağlıyoruz. Habersizce ve beyhude olarak.

Elimizin altından uçan makamların, emrimizden çıkan insanların yokluğuna hayıflanıyor ve gözyaşı döküyoruz. Ahlanarak ve de vahlanarak.

Sahte yangıncıkları söndürebilmek için gözyaşı döküyoruz. Kaskatı gönüllerimizden esen kuru ve merhametsiz rüzgarlar eşliğinde.

NOT: Bakanlıklarda devir teslim törenlerinde akan gözyaşlarını görünce gönlümde coşan çağlayanları gözyaşlarına dökerek sizlerle paylaşmak istedim. Hepsi bu kadar…


fburakkaren@hotmail.com

 

 


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu maili aldiniz. Cunku bu gruba uyesiniz.
Bu Grup "Turkbilgi" grubudur.

Bu gruptan cikmak icin: Turkbilgi-unsubscribe@googlegroups.com adresine bos bir email atiniz.

Cevrenizdeki dostlariniz, kendi mail adreslerinden :  Turkbilgi-subscribe@googlegroups.com  adresine bos bir email gondermekle grubumuza katilabilirler. (Sonrasinda gruptan gelen maile Yanitla(Reply) diyerek maili tekrar gonderirseniz abonelik islemi tamamlanir.)

Ayrica bu grubu web dende takip edebilirsiniz=
http://groups.google.com/group/Turkbilgi
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


Hiç yorum yok: