19 Aralık 2007 Çarşamba

Aşırı Et Tüketmeyin!




Aşırı et tüketimi kalp krizine davetiye çıkarıyor
.


Bayramlarda beslenme düzeninin bozulmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Selçuk Üniversitesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, yoğun et tüketiminin kalp krizine yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Türk, Kurban Bayramı'nda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bayramlarda ağır ikramlarda bulunularak ısrarlı tüketimin sağlık problemlerine yol açtığını aktaran Süleyman Türk, aşırı miktarda tüketilen et, hamur işleri ve tatlıların ciddi böbrek, mide, kalp ve barsak sistemlerinde ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini söyledi.

Bayramlarda beslenme düzeninin bozulmasının çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Süleyman Türk, "Üç-dört gün süren bayramlaşmalar esnasında özellikle ev sahiplerinin misafirlere ikramları tüketmesi konusunda yapmakta oldukları ısrarcı tavırları yüzünden aşırı miktarda tüketilen et ağırlıklı yemekler, hamur işleri ve tatlılar, böbrek, mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara, tansiyonda yükselmelere ve aşırı kilo almaya yol açmaktadır" dedi.

Yoğun et tüketiminin kalp krizi ve ve beyin kanaması gibi sağlık sorunlarına da yol açabildiğini aktaran Prof. Dr. Süleyman Türk, "Halkımız bayramlarda beslenmesine maalesef dikkat etmiyor. Bunun sonucunda da özellikle yüksek tansiyon, kolesterol, kalp ve böbrek hastalığı olanlarda da kalp krizi ve beyin kanaması gibi ciddi sıkıntılara neden olabiliyor" ifadesini kullandı.

Etlerin pişirilme şekli ve zamanının da sağlık açısından önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Süleyman Türk, şöyle dedi: "Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması etlerin besleyici özelliklerinde kayıplara ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle etlerin ızgara veya haşlama şeklinde pişirilip tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Izgarada direkt olarak ateşe maruz kalan etler ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen besinlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Yanık et ve gıda tüketimi kanser için çok ciddi bir nedendir. Kesinlilikle yanık et ve gıda tüketilmemelidir

Hiç yorum yok: