26 Nisan 2008 Cumartesi

Mistik: Taze Balık

Japonlar taze balığı çok severler.
Belki bu yüzden, onlarca yıl öncesinden beri Japon karasularında yeterli balık kalmamış.

Hal böyle olunca, Japon balıkçılar teknelerini büyütüp açık denizlerde avlanmaya başlamışlar.

Açık denizlerde yeterli balık tutabilmişler, ancak Japon halkı tutulduktan günler sonra tezgahlara düşen bu bayat balıklara pek rağbet etmemiş.
Balıkçılar bu sorunu çözmek için büyük teknelerine önce büyük derin dondurucular koymuşlar.

Ama Japonlar için dondurulmuş balık da taze balığın yerini tutmayınca bu sefer teknelerine büyük havuzlar inşa etmişler, tuttukları balıkları canlı canlı sahile getirmişler.
Gel gör ki; ne kadar büyük olsa da, havuzlarda tıka basa, hareketsiz bir şekilde günler geçiren balıklarda da alıştıkları lezzeti bulamamış Japonlar.
 
Ve dahi Japon balıkçılar buna da bir çare bulup olaya son noktayı koymuşlar:
Teknelerindeki havuzlara birer tane de köpek balığı bırakmışlar.
Köpek balığı sadece birkaç balık yiyormuş ama kalan balıklar (tıka basa dolu havuzda kaçacak bir yer olmasa bile) köpek balığından kaçmaya çalıştıklarından, gemi sahile ulaşana kadar hep hareket halinde kalıyorlarmış.
 
Ders-1: Sorunsuz, tehlikesiz, tehditsiz bir hayat hep arzuladığımız bir şeydir. Ama böyle bir hayat bizi tembelleştirir, tadımızı kaçırır. Pek farkında değilizdir; ama aslında bizi uyanık ve dinç tutan, kalbimizi aynı anda hem hayata hem de ahirete dönük tutabilme enerjisi veren köpek balıklarına hayatımız boyunca çok ihtiyacımız vardır.
 
Ders-2: Bilinçli (şuurlu) tüketiciler, üreticilerin köpek balığıdır
 

Funlok'tan

Hiç yorum yok: