3 Eylül 2007 Pazartesi

GECE LAMBALARI SÖNDÜRÜN!!

Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak.

Jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormon. Hormon da, aktioksidan tesirlerini güçlendiriyor, kanserli hücrelere karşı Koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini oluşturabiliyor.

Şu anda bu hormon uyanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon.

Benim için can alıcı noktalarından birisi hormonun çocuklar üzerindeki tesiri idi. Avrupa’da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir hususta çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon duyarlı. Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken Işık açıldınsa hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tesbit edilmiş. Bilimsel bir gerçek. "Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken, ışığı kapatın "

Hiç yorum yok: