28 Eylül 2007 Cuma

Öğrencilere Beslenme Önerileri

"Sağlıklı büyümeleri için beslenmelerine özen göstermeleri gerekiyor"

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sağlıklı gelişme ve büyümeleri için beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtti. Bakanlık, bunun için de kahvaltı yapılmadan güne başlanmaması, vücut ağırlığının dengede tutulması, televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcanması, sevilen spor dallarıyla ilgilenilmesi önerilerinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığınca, çocukların "önerilen miktarlarda ve imkanlar ölçüsünde" tüketmeleri gereken 4 besin grubundaki yiyeceklerin yer aldığı bir liste hazırlandı.

Buna göre, kemik ve dişlerin sağlıklı, kasların da güçlü olması için günde 2-3 su bardağı süt, yoğurt ya da ayran, 1 kibrit kutusu kadar da peynir tüketilmesi önerildi.

Beyin gelişimi, hastalıklara karşı direnç ve kansızlıktan korunmak için gerekli olan et-yumurta-kuru baklagil grubundan ise günde 2-3 köfte kadar et, tavuk, balık veya 1 tabak kuru baklagil yemeği, haftada 3-4 kez de 1 adet yumurta yemek gerekiyor.

Vücut direncinin artması, göz, diş ve cilt sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerekli olan sebze-meyve grubundan ise günde 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon de meyve tüketilmesi önerildi.

Enerjik olmak ve sinir sisteminin güçlenmesi için gereken ekmek ve tahıl grubundan da günde 4-6 orta dilim ekmek, 1 tabak pirinç, bulgur pilavı veya makarna yenilmesi, 1 kase de çorba içilmesi gerektiği bildirildi.

Bakanlığın sağlıklı bir yaşam için çocuklara sunduğu beslenme önerileri de şöyle:

Yeterli ve dengeli beslenin.

Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Kahvaltı güne sağlıklı başlamanız, öğrenme ve öğrendiklerinizi hatırlamanız için çok önemlidir.

Öğün atlamayın.

Vücut ağırlığınızı dengede tutun. Televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcayın.

Sevdiğiniz spor dallarıyla ilgilenin.

Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek ve sağlıklı besinleri tercih edin.

Beslenme çantanızda süt, ayran, meyve suyu, peynir, kuru meyve, ekmek, taze sebze, meyve, haşlanmış yumurta, et (köfte, tavuk eti), kek, kurabiye veya poğaça gibi yiyeceklerin bulunmasını tercih edin.

Okul çevresinde kontrolsüz koşullarda üretilen ve açıkta satılan besinleri satın almaktan kaçının.

Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın.

Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi iyice yıkamayı unutmayın.

Öğrenci, Anne-Baba ve Öğretmenlere Mektup

Bakanlık, öğrenci, anne-baba ve öğretmenlere sağlıklı beslenme önerilerinin yer aldığı mektuplar göndermeyi de planlıyor.

Öğrencilere hitaben yazılan mektupta, almaları gereken 4 besin grubundaki yiyeceklerle sağlıklı beslenme önerileri yer alıyor.

Beslenme alışkanlıklarının çocuğun sağlığı, başarısı, güçlü ve mutlu olmasında etkili olduğu bildirilen anne ve babalara hitaben yazılan mektupta ise öğün atlanmaması, kahvaltının önemi, iyotlu tuz ve yeterli sıvı tüketimi, çocuğun vücut ağırlığına dikkat edilmesi, beslenme çantasının içeriği ve temizliği, örnek beslenme davranışları sergilenmesi, televizyon ve bilgisayar karşısında harcanan zamanın azaltılarak hareketli bir yaşam sürdürülmesi gibi hususlara dikkat çekiliyor.

Bakanlık tarafından öğretmenlere hitaben hazırlanan mektup ise beslenme alışkanlıkları konusunda yol gösterici bilgiler içeriyor.

Ülkede, okul çağındaki çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı bazı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabildiği belirtilerek, bunun ekonomik güçsüzlükten çok bilgi eksikliğinden kaynaklandığı, bu nedenle ailenin, okul yönetiminin ve özellikle öğretmenlerin beslenme konusundaki tutumunun çok önem kazandığı bildirildi.

Mektupta, öğretmenlerden yerine getirmeleri istenen bazı çalışmalar şunlar:

Öğrencilerinizle birlikte sınıfınızda yeterli ve dengeli beslenme konularının yer aldığı bir köşe hazırlayınız ve bunu zaman zaman güncelleyiniz.

Beslenme konulu şiir, kompozisyon ve bilgi yarışması gibi etkinlikler düzenleyiniz. Sık aralıklarla öğrencilerinizin kahvaltı yapıp yapmadıklarını sorgulayınız.

Beslenme saatlerinde öğrencilerin patates kızartması, şeker, çikolata yerine 4 besin grubunda yer alan besinlerden uygun olanlarını seçmelerini isteyiniz. Beslenme çantasında sulu yemekleri taşımak zordur.

Dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle de sağlıklı öğünler oluşturulabilir.Yeterli ve dengeli beslenme konusunda örnek davranış gösteren çocukları ödüllendiriniz.

Hiç yorum yok: