29 Eylül 2007 Cumartesi

Oruç, vücudu zararlı alışkanlıklardan kurtarıyor

Araştırmalar, oruçlu insanin normal zamandakinin çok altında sigara tükettiğini, alkolü ise tamamen bıraktığını ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, oruçla zararlı alışkanlıklardan büyük ölçüde kurtulan vücut, kendini yenileme fırsatı buluyor. Kalp ve akciğerlerdeki yük azalıyor ve kronik rahatsızlıklar hafifliyor. Oruç tutan kişinin bağışıklık sistemi de güçleniyor. Uzmanlar oruç tutan kişinin vücuduna daha iyi baktığını söyleyerek, bu durumun olumlu etkilerine dikkat çekiyor.

Uzmanların verdiği bilgilere göre, oruçlu insan zararlı alışkanlıklardan uzunca bir sure uzak kalıyor ve Ramazanla birlikte kişinin iç huzuru da artıyor. Fiziksel sağlık da bundan direkt olarak olumlu yönde etkileniyor. Ramazan ayında insan vücudu bir çeşit detoks reaksiyonuna giriyor. Zehirli-tok sit maddeleri bilinçli bir şekilde almadığından oruç tutan kişi vücuduna daha iyi bakıyor. Ramazanda insan vücudunun sigara, alkol ve kafeinden arınıyor, bu durum kalp ve akciğerlerindeki yükü azaltıyor.

Ramazanın sağladığı psikolojik faydalar, kişiyi disipline sokması, iç barışı sağlaması, öfke ve düşmanlıkları azaltması olarak özetlenebilir. Bu durumdan en çok, asabiyete bağlı olarak sekeri veya tansiyonu yükselenler faydalanıyor. Stresin azalması tansiyonu normale dondurur. Ramazan ayında stresin azalması, şişmanlık, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, seker hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlara tedavi kapılarını açmaktadır.

Ramazanda sağlıklı kişiler kadar, hastalığı olan bireylerin de oruç tutmayı arzu ediyor ve modern tedavi teknikleri sayesinde kronik hastalığı olanlar da doktor kontrolü altında oruç tutabiliyor. Oruçlunun manevi gücünün artması hastalıkları yenmesine yârdim ediyor.

Birçok araştırma oruç tutmanın özellikle kolesterol seviyelerine etki ettiğini gösteriyor. Oruç tutan bireylerde iyi kolesterol (HDL) oranları yükselmekte, total kolesterol, trigliserid ve kotu kolesterol (LDL) oranları değişmemektedir. Pıhtılaşma olayları anlamlı olarak azalmakta, koroner arter hastalığı sebepleri arasında olduğu düşünülen homosistein adli aminoasit miktarlarının oruç tutulan dönemde en düşük seviyeye gerilemektedir.

Alkol kullananların Ramazanda bir ay ara verdiğinden, alkolün, kalp kası üzerindeki zararlı etkileri giderilmektedir. Ayrıca, hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolü kolaylaşmaktadır.

Hiç yorum yok: