22 Eylül 2007 Cumartesi

Kokulu kırtasiye malzemelerinin kanserojen etkisi var

Çocukların çok sevdiği kokulu kalem ve silgiler tehlike saçıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri kokulu kalem, silgi, yapıştırıcı, resim boyaları ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyardı.

Akdur, kırtasiye malzemelerindeki "gizli tehlikeye" dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kokulu kalem ve silgilerin çocuklar için tehlikeli olduğunu ifade eden Akdur, "Kokulu kırtasiye malzemelerindeki kokuları bize ulaştıran çözücüler sağlığa zararlıdır. Bu bebeple anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem ve silgi almamalıdır." dedi.

Organik çözücü içeren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan "xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlı)" içinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini söyledi. Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda çözünen maddelerden yapılmış (su bazlı) yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve "Anne-babalar çocuklarına yapıştırıcı alırken mutlaka incelemeli ve üzerinde 'su bazlı olduğuna' dair bilgi aramalıdırlar." diye konuştu.

Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de söyledi. Akdur, şunları kaydetti:"Etilasetat ve ksilende çözülmüş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kullanılmamalıdır. Beyaz tahta kalemi alırken, üzerinde 'alkolde çözülmüş boyadan yapılmış (alkol bazlı)' olduğuna ilişkin bilgi ya da 'sağlığa zararlı madde içermediğine' dair uyarı aramalıdır."Boya ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan "azo boyalarının" da kanserojen olduğunun altını çizen Akdur, "Bu nedenle boya ve kalem alırken üzerinde 'azo boyası' içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler. Satın alınan malda TSE ve CE damgalı ürünler tercih edilmeli." dedi.
Ankara, aa

Hiç yorum yok: