6 Ekim 2007 Cumartesi

10 pratik diyet yemeği

Düşük kalorili bir diyetle kilo vermek mümkün. Ancak belli bölgelerde biriken yağları eritmek ve verilen kiloları geri almamak için salt diyet yapmak yeterli değil, işin sırrı daha çok kalori yakmanın püf noktalarını bilmekten geçiyor. İşte damak tadından ödün vermeyen yemekler ve daha çok kalori harcamak için yapmanız gerekenler.

PATATESLİ PATLICAN SANDVİÇ
215 kalori...Hazırlama süresi: 30 dakika...1 kişilikGerekli malzeme2 kalın dilim bostan patlıcanı1 küçük patates1 dal dereotu2 dal semizotu 1 çorba kaşığı soya filizi1 tatlı kaşığı zeytinyağıTuz, karabiber
Hazırlanışı

Teflon tavayı yarım kaşık yağla yağlayıp patlıcan dilimlerini kızartın. Patatesi haşlayıp kabuklarını soyun ve çatalla ezerek püre haline getirin. Dereotunu yıkayıp dal dal ayırın. Semizotunu temizleyip yapraklarını ayırın. Dereotu, semizotu, kalan yağ, tuz ve karabiberi püreye ekleyip karıştırın. 1 patlıcan dilimini servis tabağına yerleştirin. Üzerine püreli karışım ve soya filizini ilave edip kalan dilimi kapatın. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

KABAK MÜCVER
185 kalori..Hazırlama süresi: 15 dakika..Pişirme süresi: 10 dakika...2 kişilikGerekli malzeme2 kabak2 dal dereotu1 çorba kaşığı un (30 gr)1 yumurta akı1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniriKızartmak için sıvıyağTuz, karabiber
Hazırlanışı

Kabakları temizleyip iri iri rendeleyip fazla suyunu sıkın. Yumurta akını ayrı bir kapta kar halinde çırpın. Dereotunu yıkayıp kıyın. Unu bir kaba alıp kaşarpeyniri, tuz ve karabiberle harmanlayın. Dereotu ve kabağı ekleyip karıştırın. Yumurta akını azar azar ilave ederek yedirin. Düzgün bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Kızartmak için sıvıyağı tavada kızdırıp kabaklı karışımdan kaşık kaşık alarak ilave edin. İki tarafı da kızarınca kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sıcak olarak servis yapın.

EKMEKLİ YAZ SALATASI
275 kalori..Hazırlama süresi: 15 dakika.1 kişilikGerekli malzeme2 dilim diyet ekmek1 taze soğan 1 salatalık1 domates2 dal maydanoz1 dal naneYarım demet roka1 diş sarımsak1 tatlı kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı limon suyu1 çay kaşığı sirkeTuz, kekik, pulbiber
Hazırlanışı

Ekmeklerin iki tarafına fırça ile zeytinyağı sürüp fırında önlü arkalı kızartın. Domatesi ve salatalığı dilimleyin. Rokayı temizleyin. Soğan ve sarımsağı temizleyip ayrı ayrı kıyın. Ekmekleri servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine kıyılmış sarımsağı serpiştirin. Roka, soğan ve salatalığı ilave edin. Üzerine domates dilimlerini dizip nane ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Zeytinyağı, limon suyu, sirke, tuz, kekik ve pulbiberi karıştırıp salatanın üzerine gezdirerek dökün. Servis yapın.

VE YOĞURTLU TAVUK
280 kalori...Hazırlama süresi: 15 dakika...Pişirme süresi: 20 dakika...2 kişilikGerekli malzeme200 gr tavuk butYarım küçük kâse light yoğurt1 soğan1 kahve fincanı sıcak su2 dal maydanoz1 tatlı kaşığı zeytinyağı1'er tutam köri ve zencefilTuz
Hazırlanışı

Tavuk budunun derilerini temizleyin. Soğanı soyup kıyın. Maydanozu temizleyip kıyın. Yoğurdu krema kıvamında çırpın. Zeytinyağını tavada ısıtın. Köri ve zencefili ekleyip karıştırın. Soğan ve eti ilave edip sote edin. Suyu ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ocaktan alıp tavuğun üzerine yoğurdu sürün. 10 dakika kapağı kapalı olarak bekletip servis tabağına alın. Kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Püf noktasıTavuğu pişirirken derisini mutlaka alın. Derisi alınmamış 100 gr tavuğun kalorisi 171, derisi çıkarılmış tavuğunki ise 110'dur.

SUSAMLI VE HARDALLI ET
355 kalori..Hazırlama süresi: 20 dakika..Pişirme süresi: 15 dakika..1 kişilikGerekli malzeme1 kuzu külbastı veya biftek1 çorba kaşığı ufalanmış bayat ekmek içi1 çay kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı susam1 tatlı kaşığı zeytinyağıTuz, kekik, karabiber
Hazırlanışı

Ekmek içi, susam, tuz, kekik ve karabiberi bir kapta harmanlayın. Hardalı fırçayla etin iki tarafına sürüp ekmekli karışıma bulayın. Zeytinyağını tavada ısıtıp eti kızartın. Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

MAYONEZLİ CEVİZLİ SALATALIK
315 kalori...Hazırlama süresi: 15 dakika...1 kişilikGerekli malzeme 1 salatalık 2 çorba kaşığı mayonez4 yarım ceviz içi4 nane yaprağı2 damla worcester sosu Tuz
Hazırlanışı

Salatalığı soyup uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Uç kısımlardan 2 cm bırakıp iç kısmını kaşıkla oyarak çıkarın ve doğrayın.Mayonez, doğranmış salatalık ve worcester sosunu bir kapta karıştırıp salatalık kayıklarına paylaştırın. Yarım çeviz ve nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

FIRINDA FASULYE GRATEN
220 kalori..Hazırlama süresi: 20 dakika..Pişirme süresi: 10 dakika..2 kişilikGerekli malzeme:300 gr taze fasulye1 su bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri (100 gr)50 gr dilpeyniri2 diş sarımsak1 çorba kaşığı tereyağı (30 gr)Tuz, kırmızı pulbiber
Hazırlanışı

Fasulyeyi temizleyin. Tuzlu suda 10 dakika haşlayıp süzün. Sarımsakları soyup kıyın. Bir tencerede tereyağını eritin. Sarımsak ve fasulyeyi ilave edip orta ateşte 2-3 dakika soteleyin. Fasulyeyi fırın kabına alın. Üzerine dil peyniri ve kaşarpeynirini ilave edip pulbiber serpin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

MEYVELİ TRAMİSU
280 kalori..Hazırlama süresi: 20 dakika..2 kişilikGerekli malzeme:125 gr light labne peyniri125 gr light yoğurt1 çorba kaşığı bal150 gr frambuaz1 şeftaliYarım su bardağı maden suyu4 kedidili bisküvi
Hazırlanışı

Frambuazları yıkayıp blendere alın. Yarım su bardağı maden suyunu ekleyip püre halinde ezin. Şeftaliyi ince ince dilimleyin ve teflon tavada 1 kaşık su ile hafif pişirin. Peynir, bal ve yoğurdu frambuazlı karışıma ilave edip çırpın. Bisküvileri iri iri ufalayıp 2 servis kâsesine paylaştırın. Üzerine hazırladığınız frambuazlı karışımı ilave edin. Nane yaprakları ve şeftali dilimleriyle süsleyip buzdolabında katılaşıncaya kadar bekletin. Servis yapın.

Daha hafif bir tatlı için100 gr kavunun kalori miktarı 30, aynı miktar karpuzunki ise 10 kaloridir. Bu durumda sırf karpuzve karpuzlu dondurma kullanarak bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

KİRAZLI VE ŞEFTALİLİ KEK
180 kalori..Hazırlama süresi: 15 dakika..Pişirme süresi: 20 dakika..4 kişilikGerekli malzeme:2 yumurta o 4 çorba kaşığı un (65 gr)3 çorba kaşığı patates nişastası3 çorba kaşığı soğuk suYarım paket kabartma tozu1 limonun rendelenmiş kabuğu4 çorba kaşığı light reçel3 şeftali o 10 kiraz
HazırlanışıYumurtaların sarılarını aklarından ayırın. Sarıları 3 kaşık soğuk suyla çırpın. Un, nişasta, kabartma tozu ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip düzgün bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Yumurta aklarını ayrı bir kapta kar halinde çırpıp karışıma azar azar yedirerek ilave edin. 24 cm çapındaki bir fırın kalıbını alüminyum folyoyla kaplayıp karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.Kekin ortasını daire şeklinde bir kalıp veya bardak ağzıyla kesin. Kenar kısmından yaprak şeklinde ve eşit büyüklükte oval parçalar kesin. Kek parçalarının üzerine reçel sürün. Yuvarlak keki servis tabağının ortasına, diğerlerini etrafına çiçek şeklinde yerleştirin. Orta kısma doğranmış kirazları yerleştirin. Yaprak motifli keklerin üzerine şeftali dilimlerini dizin ve servis yapın.

RENKLİ KUPA
250 kalori..Hazırlama süresi: 15 dakika..2 kişilikGerekli malzeme:200 gr kavun100 gr karpuz125 gr kavun dondurması1 çorba kaşığı jülyen doğranmış limon kabuğu
HazırlanışıKavun ve karpuzdan top kaşıkla parçalar çıkarıp bir kâseye alın. Kâseyi buzdolabında 20 dakika bekletin. Dondurmayı 2 servis kâsesine paylaştırıp karpuz, kavun topları ve limon kabuğu ile süsleyip servis yapın.

Lezzet Dergisi

Hiç yorum yok: