18 Ekim 2007 Perşembe

-Bin yılın mucizesi sarımsak..-

Doğada insan yaşamının sırları gizlidir.
Bunlardan birisi de sarımsak.
Bir diş sarımsak, bir hayat kurtarabilir.
Çoğu bilim adamının birleştiği nokta sarımsağın mükemmel biyoaktif bileşikler içerdiği yönündedir.

Sarımsakla ilgili son haber şöyle:


“Sarımsak yenince nefeste oluşan kokuya yol açan bir kimyasal maddenin, vücudu yüksek tansiyon ve kalp krizinden koruduğu ortaya çıktı."

ABD'nin Alabama Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, sarımsaktaki "allisin" maddesinin hidrojen sülfatta parçalandığını ve bunun da nefesin ve derinin kokmasına neden olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bu kimyasal maddenin ayrıca damarların genişlemesini sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürdüğünü tespit ettiler.

Araştırmanın başında yer alan Dr. David Kraus, sarımsaklı gıdalarla beslenmenin yararlı yanlarının hidrojen sülfat aracılığıyla ortaya çıktığını belirtti.” (Onpunto.com)

Her güzelin bir kusuru vardır derler, sarımsak ve soğanın "Beni yeme" diyen kokusu ve acısına aldanmamak lazım.Son araştırmalar kokunun da yararını ortaya çıkardı.

Gerçekten sarımsağın ne denli yararlı olduğunu biliriz de “Ah şu kokusu olmasa” deriz. “Sarımsağı gelin etmişler, 40 yıl kokusu çıkmamış” diye bir deyiş var halk arasında. Ama son haberdeki araştırmadan görünüyor ki, bu kokunun da yüksek tansiyon ve kalp krizine karşı olumlu önleyici etkisi var.


Zaten çevredeki herkes yerse koku fazla algılanmayacaktır.

Sarımsak tabletleri de piyasaya sürülmüş durumda. Bunlar kokusuz ama anlaşıldığı kadarıyla bu kez kokunun tedavi edici etkisi eksik kalıyor.

“Bin yıllık mucize” diye başladım, neden?

1943 yılında Dr. Hafız Cemal tarafından yazılan “ Lokman Hekimin Ye Dediği Şifalı Bitki Sarımsak “ adlı kitaptan alınan sarımsağın faydaları kısmını aynen sunmak istiyorum.

1. İlk çağda Mısırlılar, Araplar, Türkler ve Yunanlılar sarımsağı çok kullanmışlardır. Milattan 4 - 5 bin yıl önce Mısır’da yapılan büyük ehramların içinde sarımsağın resmi ve adı yazılmış taşlar bulunmuştur.
2. Romalılar muharebeye giden askerlerine neşeceat ve cesurluk vermek için bol bol sarımsak yedirirlerdi.
3. Grip salgını sırasında bol sarımsak yiyen gripten korunur.
4. Sarımsak birinci sınıf derecesine yakın bir kuvvette antiseptiktir, mikropları uyuşturur, hatta bir çoğunu telef eder.
5. Sarımsak kanı temizler.
6. Sarımsak kan deveranını, damarlarda dolaşımını düzgün yapar.
7. Sarımsak romatizmalılara şifa verir.
8. Çok sarımsak yiyenler sağlam ve uzun ömürlü olurlar.
9. Nefes darlığına astıma iyi gelir.
10. Eski hekimlerin çoğu sarımsağı solucan düşüren ilaç olarak methederlerdi.
11. Sızlayan dişetlerine ara sıra sarımsak sürülürse fayda verir.
12. İnsan her gün bir baş sarımsağı yerse kanser hastalığına yakalanmaz diyen bazı hekimler vardır.
13. Sarımsak troid denilen çok önemli bir bezin faaliyetini artırır.
14. Yılan, akrep, kırkayak gibi zehirli hayvan ve böcek ısırmalarından husule gelen yaralara sarımsak yağı sürülürse çok fayda verir.
15. Sinirlilikten , zayıflıktan, ve ayyaşlıktan ileri gelen el veya ayak titremelerine karşı sarımsak çok fayda verir.
16. Akşam yemeğinde bolca sarımsak yiyen geceleyin rahat uyur.


Anavatanı Hindistan olan sarımsağı, Sümerler’in de ilaç olarak kullandıkları arkeolojik kayıtlarda yer alıyor. Tarihçi Heredot, Mısır Piramitlerini yapan işçi ve kölelere hastalıklardan korunmaları, sağlıklı ve diri kalmaları için sarımsak verildiğini yazar. Romalı savaşçılara sarımsak yedirilmiştir. İlk tıp bilginlerinden Hipokrat bu bitkiyi terletici ilaçlar sınıfına sokmuştur.

En çok Kuzey Afrika, Orta ve Güney Avrupa, ABD ve Meksika’da yetiştirilir. Sarımsak ülkemizde 12.yy dan bu yana yetiştirilmektedir.

Sarımsak bitkisi Liliaceae ( Zambakgiller ) familyasındandır ve Allium sativum tür adı ile bilinir.

Eskiler yılan akrep sokan, kuduz hayvan ısıran kişilerde yara üzerine ezilmiş sarımsak sararlarmış. Özellikle kimyasal antiseptiklere oranla sarımsak yağının avantaj ve dezavantajları araştırılabilir.
Bazı kayıtlar cinsel aktiviteyi artırdığını ve eskiden kısırlık tedavisinde kullanıldığını belirtmekteler. (Bunca sıralananlar içinde sarımsak tüketiminde belki de en etkili bu olabilir)

Sarımsakta özel ve keskin kokulu uçucu bir yağ, şekerler,fermentler, protein, fosfor, demir ile A, B, C Vitaminleri bulunur.

SARIMSAĞIN İÇERİĞİ ( 100 gr. )

Kalori................................ 136 kkal
Protein............................... 6,1 gr
KH ................................... 27,5 gr
Yağ .................................... 0,1 gr
Su .................................... 64 gr
Kolesterol ......................... 0
Kalsiyum .......................... 38 mgr
Fosfor................................ 134 mgr
Demir ................................ 1,4 mgr
B1 Vit ................................ 0,2 mgr
B2 Vit................................ 0,08 mgr
Niasin ................................ 0,6 mgr
C-Vit ................................ 14 mgr


SARIMSAĞIN TIBBİ AÇILIMI

Farmakolojik Etki Etkiye Neden Olan Olası Bileşik

Antikoagulan ................................... Ajoen
Hipotansif ....................................... Selenyum – Germanyum - Allicin
Antiparazitik ................................... Allicin – Aliin - Ajoen
Antibakteriyel ................................. Alicin – Aliin
Antimikotik ..................................... Allicin – Aliin – Ajoen
Antiviral .......................................... Allicin – Ajoen
Hipolipemik .................................... Dialil –disülfür
Ağır metal zehr ............................... selenyum-alil merkaptan- germanyum
Antikanserojen .............................. Dialyl-disülfirler, allicin, ajoen, S-allylcysteine, selenyum, germanyum,
Antioksidan ...................................... organosulfür bileşikeri ( DAS, DADS,SAC, SEC, NAC ), selenyum, germanyum
Hücresel bağışıklık ......................... germanyum, selenyum, çinko, allicin
Bütünleyici etki .............................. Mg ve Ca
(Biyokimya.8m.net)

Öte yandan herhangi bir rahatsızlıkla karşı karşıya olanlar, tek çare olarak tıbbi bitkilerle yetinmemeliler. Doktor kontrolünü ihmal etmesinler.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat sarımsak ya da diğer bitki tedavisinin, Hekimin verdiği tedavi programını aksatmamak kaydıyla uygulanabileceğini söylüyor.

Hiç yorum yok: