10 Ekim 2007 Çarşamba

Besin Değeri ve Sağlık Açısından Önemi

.Bir bardak likapa meyvesi 145 gram gelmektedir ve 21 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 0.5gr yağ, 19mg C vitamini, 145 IU A vitamini 85 kalori içerir.
.100 gram yenilebilir yaban mersininin
%83'ü su, %0,7', si protein, %0,5'i yağ, %15'i karbonhidrat, %1,5'uğu lifdir.
62 kalori sağlar.
.Adet kanamalarını düzenleyen bir meyve olarak tavsiye edilmiştir.
.Ağız, deri ve üriner sistem enfeksiyonları
.Anti kanserojen ve antioksidant (damarlarda yağ birikimini engelleme) özelliğine sahiptir
.Aşırı kanamayı durdurma
.Bağırsak metabolizmasını düzenler
.Damar hastalıkları
Rn güvenilir kullanım alanlarından birisi de damar hastalıklarıdır. Bu hastalıklara kılcal damar çatlamasıda dahildir. Zayıf kılcal damarlar çatlayabilir. Bu durum ise sık sık tekrarlanan bere, morluk, çürük ve eziklere neden olur. Zayıf kılcal damarlar ise zayıf kan dolaşımını ve bağ dokusunu akla getirir ki bu durum artrit yada mafsal iltihabı gibi rahatsızlıklarla yakından ilgilidir. Yabanmersini meyvelerinde bulunan antosiyanidin kılcal damarları, serbest radikal saldırısından koruyarak onların kuvvetlenmesine hizmet ederken aynı zamanda sağlıklı bağ dokusu ve yeni kılcal damar oluşumuna da katkıda bulunur. Yabanmersini meyve ekstresi, damar sertliği için bir risk faktörü olan parçalanmış kan hücrelerinin atardamar çeperlerine yapışmasını da azaltmaktadır. Bunun yanında, Damar sertliği riskini de azaltır.
.Gece körlüğünü ortadan kaldırır
2. Dünya savaşı sırasında İngiliz Hava Kuvvetleri pilotlarının doktorların önerisiyle bol miktarda yaban mersini reçeli yiyerek gece uçuşlarına çıktıklarını ve yorgun gözlerini dinlendirdiklerini kayıtlardan biliyoruz. Pilotlar, yabanmersini reçeli yedikten sonra gece uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir düzelme ve iyileşme hissettiklerini sık sık rapor ediyorlardı.
.Avrupa ve Amerika’da yabanmersini preparatları gece körlüğü ve diyabetik retinopati ve zayıf kan dolaşımını artırmak için kullanılmaktadır. Almanya’da ise ayrıca, ishal durdurucu olarak da kullanılmaktadır.
.Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığınından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller
.Gut ve Romatizma
.HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır.
.İshal durdurucu, yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay
.Kan şekeri ve kolestrolü düşürür
.Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır
.Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller
.Sağlıklı bağ dokusu ve yeni kılcal damar oluşumuna yardımcı olur.
.Taze olarak yenildiğinde kanı temizler
.Varis ve basuru iyileştirir
.Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici olarak kullanılır
.Zayıf kan dolaşımını artırmak

Hiç yorum yok: