20 Ekim 2007 Cumartesi

İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ VE TUZUN İYOTLANMASI PROGRAMI

İyot, insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli temel maddelerden biridir. İyot tiroid hormonlarının sentezi için insanlarda gerekli temel bir öğedir.

İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir.Kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır.Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği , zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması , öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma , gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.

Sağlık Bakanlığı 1994 yılında İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Tuzun İyotlanması Programını başlatmıştır.1998 yılında Türk Gıda Kodeksinde sofra tuzlarının iyotlu olarak üretilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiştir.

Ülkemizde toprak erozyonu, sel baskınları gibi nedenlerle su ve toprakta iyot yeterince bulunmamaktadır. Dolayısıyla da bu topraklarda yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot yeteri kadar alınamamaktadır. İYOT Yetersizliği Hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir.
İyot Yetersizliği Hastalıklarından korunmak için, sofranızda iyotlu tuz kullanın ve Satın aldığınız iyotlu tuzun İYOT içeriğinin korunması için:
-Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda koruyunuz.
-Serin ve kuru yerde saklayınız.
-Güneş ışığından uzak tutunuz. -Eğer tuzunuzu kendi torbasında saklayacaksanız naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutunuz.
http://www.isparta.saglik.gov.tr

Hiç yorum yok: